pátek 8. března 2013

8. březen 2013


A je to tu! Můj bilanční den. Každý rok 8. března bilancuji rok uplynulý. Můj Nový rok začíná právě dnes a to po všech oslavách Nového roku 1. ledna a Nového čínského roku Hada přišel i čas na můj Nový ženský rok je spojen s oslavou Mezinárodního dne žen!






1) Násilí na ženách v Indii. V únoru 2013 se ženy i muži v Česká republice opatrně připojili k celosvětové kampani 1 Bilion Raising. Oproti ostatním městům, kde se shromáždilo přes stovky lidí, na Václavském náměstí v Praze nás byla maximálně stovka. Kampaň vznikla jako reakce na stupňující se násilí na ženách v Indii. Ačkoliv situace v Indii graduje několik let až smrt mladé studentky Džjoti Singh Pandejo brátila pozornost celosvětových médií k tomuto problému. Kampaň podpořila řada významných osobností

2) Znásilnění jako evoluční výhoda. Během prezidentské kampaně v ČR Miloš Zeman, od dnešního den prezident ČR velmi politicky nekorektně prohlásil "Víte, jaký byl rozdíl mezi knížaty a mezi zemany? Knížata měla právo první noci a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemuseli znásilňovat, nemuseli tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali," za tento výrok si vysloužil kritiku části společnosti v čele s Českou ženskou lobby. Od dnešního dne je Miloš Zeman českým prezidentem a to, že jeho vstup do úřadu připadá na 8. března považuji za hořkou ironii. proti výroku se postavila Miroslava Němcová nebo bloger Matěj Bajgar. Díky. 

3) -ová je stále in. Začátkem února 2013 Senát odmítl návrh úpravy zákona, který by dal ženám právo na "nepřechylování" svých jmen na -ová. Každá z nás by si mohla vybrat, zda chce archaické -ová udržet a nebo ne. Proti hlasovalo 26 z 51 senátorů a senátorek a hlasování bylo ozdobeno komentářem Elišky Wágnerové (SZ, bohužel): "To je jenom libůstka asi jen pár žen,". 



4) Kvóty - comming soon. V listopadu 2012 média zaplavila zpráva, že přichází kvóty do vedení firem. Podle Vivien Reding by ve vedení velkých evropských firem by mělo být alespoň 40 procent žen. Plán je 30 % žen v roce 2015 a 40 % v roce 2020. 


Viviane Redingová (eurokomisařka pro spravedlnost) prohlásila: "Je to historický den pro genderovou rovnováhu a pro rovnost. Po desetiletích prázdných slibů a neúspěšných pokusů o seberegulaci stále máme 85 procent mužů ve správních radách největších evropských společností. Ženy tvoří jen 15 procent. Je to mrhání talentem, když pomyslíte, že 60 procent lidí s univerzitním vzděláním jsou ženy. A proto komise přistoupila k činu."


Diskuze v České republice byla opět vášnivá a plná řekněme neinformovaných komentářů. Vlastně to nebyla diskuze, ale hysterie o vizi neschopných žen uměle dosazených do vedení malých a středních podniků. Nejčastějším argumentem proti kvótám pak je názor že "schopné ženy se v rámci firem dokážou prosadit i bez kvót, naopak by jim získání manažerské pozice tímto způsobem mohlo podkopávat autoritu a požadovanou úroveň respektu ze strany podřízených i kolegů" (Michaela Chaloupková, ředitelka divize obchod ve společnosti ČEZ) a někdy také, že kvóty musí ženy urážet, zajímavé je, že tento argument nejvíce používali muži a vyzníval jako apel na ženskou hrdost. Na druhou stranu, kvóty, naštětsí, mají v ČR i své podporovatele a podporovatelky, za přečtení stojí blog „Ženské kvóty“ v podnicích: zdejší zuřivá debata se míjí s tím, co Brusel navrhuje

5) Obamu volily ženy. Zajímavé byla také prezidentská kampaň v USA. Politik Richard Mourdock z řad republikánů během kampaně prohlásil že "Pokud znásilněná žena otěhotní, jde o výsledek boží vůle" tímto výrokem zvedl vlnu reakcí a zančně přitížil republikánskému protikandidátovi, kterým byl Mitt Romney. Ovšem ani on se moc nevyznamenal, když na dotaz „Pane guvernére Romney, platí rovnost pro ženy?“ odpověděl (..) "A tak jsme zaměřili své úsilí na hledání a nalezení žen, které mají zkušenosti, jež by je mohly kvalifikovat, aby se staly členkami kabinetu. Šel jsem za řadou ženských skupin a řekl - Můžete mi pomoci najít takové lidi? A ony mi přinesly celé šanony plné žen.“ Výsledek voleb? Obama je prezidentem žen a hispánců a hispánek. Gratulujueme!

6) Postřelená Mala. V Afgánistánu byla postřelena, vlastně zastřelena, mladá dívka, chtěla studovat a vzdělávat se. Mladá aktivistka vraždený útok přežila a díky ní se média, začaly věnovat postavení Afgánských žen pod vedením Tálibánu. Za právo na vzdělání bojuje i dvaadvacetiletá Shabana Basij-Rasikh, která v Afghánistánu provozuje dívčí školu a která oslavuje rozhodnutí rodin, které měly sílu poslat své dcery do školy.



7) (z)korumpované ženy. Koncem srpna proběhl piknik na téma ženy a korupce. Zajímavé téma otevřelo Forum 50%, kdy diskuze se zúčastnil také Karel Janeček zakladatel Fondu proti korupci.  Podle studie Marylendské univerzity z roku 2009 existuje silně negativní vazba mezi zastoupením žen v parlamentech a korupcí. Studie na situaci v ČR není, ale i já věřím, že míra korupce se sníží s větším zastoupením žen v politice a ve vysokých veřejných funkcích. Příkladem takového dění je pro mě Lenka Bradáčová (pražská vrchní zastupitelka), která je pro mě ztělesněním boje proti korupci například i tím, že zveřejnila platy zaměstnanců a zaměstnankyň pražského zastupitelství. Za což ji ovšem hrozí pokuta.  

8) Rovné příležitosti do firem. V Británii zavedli povinné genderové audityPovinnost provádět genderové audity navazuje na zprávu vládního zmocněnce Lorda Daviese z února 2011, která vyzvala největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015. A co an to ČR?


8. březen je oslavou a poděkováním všem ženám za jejich činy. A na závěr citace jedné z mých dnešních sms: "Happy "Thank God for Women" Day!"



Žádné komentáře:

Okomentovat